Utställning

           Att skaffa katt           

När man skaffar en katt så är det första man bör fundera över, är du en lämplig kattägare? En katt är ett underbart sällkap i 15-20 år och ger mycket kärlek till sin familj men det innebär också ett ansvar. Det är ditt ansvar att katten trivs. Visserligen sover katten ca 16 timmar per dygn men den behöver även sällskap och sysselsättning. Om du periodvis är hemma lite kommer katten att få för dålig stimulans. Du kanske då skall överväga om du bör skaffa  katt, eller alternativt  skaffa två katter eftersom de då ger varandra sällskap och sysselsättning vid de tidpunkter då du är borta   mycket.

Skaffa inte en katt enbart till barnen, även om det är mycket bra för ett barn att lära sig umgås och ta hand om en katt. Det är alltid du som vuxen som skall se till att katten får mat och vatten, att vaccinationer utförs, att avmaskningen sköts på rätt sätt och att skaffa kattvakt då ni åker på semester.

Att skaffa katt innebär inte enbart att ni får kärlek och sällskap av er nya familjemedlem. Att leva med djur ger friskare människor då de har en avstressande effekt i vår tids stressade samhälle. Djurägare har lägre blodtryck och löper en mindre risk att drabbas för hjärtinfarkt. Barn mognar fortare, får bättre självförtroende och känner större socialt ansvar om de får umgås med djur. Även depressioner är mindre vanliga hos människor med husdjur.

När ni väl bestämt er för att skaffa en katt, kontakta en seriös uppfödare av aktuell ras, så kommer ni att få många trevliga år med er nya familjemedlem.                       

Ragdoll

Brun bicolour kattunge

                                                                                         

Ragdoll är en ung ras och har endast funnits sedan 1962. Det är en maskad katt, med eller utan vitt och finns i flera färger. Ragdoll är en större, mer muskulös och tyngre katt än den ser ut att vara! Mycket tillgivna och trevliga. De är lugna och nästan lite lata i sitt sätt.  Ragdoll är ofta väldigt  matglada.  De är mycket sociala och följer gärna med sin ägare vart de går för att se vad som händer. De trivs inte som ensamkatter utan sällskap.  Det som gett ragdollen dess namn är att de gärna slappnar av som en trasdocka (ragdoll) när man lyfter i dem.

                                                                                                          

 Mat och vatten

Katter är bytesdjur och får i vilt tillstånd i sig kött, ben, brosk och tarminnehåll med grönsaker. Genom att köpa ett färdigt fullfoder så kommer katten att få i sig alla nödvändiga näringsämnen på ett för katten balanserat sätt. Katter skall inte äta ensidig kost som t.ex. enbart vegetabilier eller räkor och oxfilé. Sådan mat är endast som en extra smakbit utöver den vanliga maten. Genom den animaliska kosten får katten i sig den nödvändiga aminosyran taurin. Utan taurin kommer kattens näthinna att bli förstörd och katten blir på sikt blind. Om man ger sin katt hundmat är risken stor att detta sker, så tänk därför på att ge din katt rätt foder. Fullfoder finns både som burkmat och som torrfoder, men det är att rekommendera att ge den vuxna katten torrfoder som bas. Genom att ge hårdtuggad mat minskar man väsentligt risken för tandsten. Katter har även olika behov i olika skeden av livet t.ex. kattungar och dräktiga honor behöver annat foder.  I dagens samhälle är det inte bara vi människor som lider av fetma. Det blir bara fler och fler även hundar och katter som drabbas av detta. Det är vi som ägare som skall se till våra katters bästa och att mata sina djur på ett sätt som gör att de blir överviktiga. Skulle katten bli ohälsosamt tjock så bör man tänka på att ge  mindre godis och gärna  ett ligtfoder för att få katten ska må så bra som möjligt.

Friskt vatten skall alltid finnas tillgängligt i en skål. Mjölk är det många katter som inte tål. Vill man ändå ge sin katt något extra kan man ge den lite grädde utblandat med vatten.                                                                                    

                                     

 Utrustning 

  Går man in i en djuraffär så finns det massor med utrustning och tillbehör till katt. Men det är långt ifrån allt som man behöver från början. Vissa saker behöver dock finns på plats då katten kommer till sitt nya hem. 

Klösbräda: Någon form av klösbräda bör finns till katten då de vässer sina klor. Annars är risken stor att den väljer någon möbel istället, vilket kanske inte blir så uppskattat.  Det finns klösbrädor i alla prisklasser, från de allra enklaste i papper till stora klätterställningar med klösbräda på.  Det kan vara bra att välja ett material av rep el. dylikt som har bättre hållbarhet samt att ha klösbrädan stående så de kan ställa sig på bakbenen och vässa sina klor. Gärna en med sovplats på då katten ofta gillar att ligga lite högt.

Klipp klorna när dom börjar bli långa, bara den yttersta toppen på klon, hellre lite o ofta så blir också katten van vid denna hantering Lättast är att använda en klosax.

Toaletten

 Kattens toalett  bör bestå av en plastlåda som är lätt att tvätta ren och med någon form av kattströ inuti. Det finns många olika sorters kattströ att köpa och man kan prova sig fram för att se vilken man gillar bäst.  Personligen tycker jag  någon sort som klumpar sig, då är det lätt hålla toan ren o fräsch. Katter brukar finna sig i vilket strö man än väljer  men det är  viktigt att hålla kattlådan ren annars är risken stor att de sätter sig någon annanstans. Och ett sådan beteende kan vara  svårt att ta bort då de en gång börjat. Men håller men lådan ren och med en tjock bädd av sand så brukar de välja att sprala där. Tilläggas bör kanske att vissa katter som vant sig vid en viss sorts kattsand inte alltid uppskattar när deras ägare byter sort på kattsanden, vilket i vissa fall också ger sig uttryck i att de inte använder sin låda. Man kan då pröva att blanda i lite av den gamla sorten och lite av den nya i en övergångsperiod, för att se om katten kan lära sig att acceptera det nya ströet.

Pälsvård

Borste eller kam behövs till långhårskatter. Visserligen kommer de att göra mycket av pälsvården själva genom  tvättning som tar flera timmar per dag men genom att borsta igenom pälsen dagligen kan man undvika att få dessa tovor som inte går att lösa utan att klippa loss dem. Dessutom samlas ju allt löst hår i borsten istället för i magen på katten vilket ger betydligt färre hårbollar att kräkas upp. Tips! En kam har ibland en tendens att lugga katten och tids nog har den därmed lärt sig att det är något negativt då kammen kommer. Man tkan ta  en liten karda istället, den masserar kroppen på ett för katten mycket skönt sätt samtidigt som den är perfekt till tovor och löst hår.

 Många katter behöver normalt sett inte badas då de vårdar sin päls bra själva men  ibland  händer det att de inte klara att hålla sin päls ren. Oavsett om man har en långhårskatt  (som kanske kommer att behöva mer hjälp med sin päls) eller om man har en katt med den kort fin päls så är det klokt att lära katten att bli badad redan som liten. Någon grad varmare vatten än till människor och ett speciellt kattschampoo som är milt och bra. Glöm inte att skölja mycket noga. En katt som tidigt lärt sig badas står snällt utan protester i duschen.   

Håll även rent öronen på din katt genom att använda en vanlig bomullstops och försiktigt göra rent i ytterörat. Men aldrig ner i hörselgången utan bara i den yttre delen av öret. Det finns även öronrengöring att köpa. Främst utekatter drabbas lätt av öronskabb vilket innebär att katten kommer att klia sig onormalt mycket och tittar man i örat så ser det svart och smutsigt ut. Då får du ta katten till veterinär för att få preparat att behandla med.

 Transportbur skall man ha när man transporterar sin katt. Man ska aldrig ha en lös katt inne i bilen då de kan skapa olyckor. Dessutom känner sig katten ofta trygg i sin bur och kan lättare koppla av då man är ute och reser.

Vad det gäller sovplats så väljer katten oftast själv sin plats.  Det finns en uppsjö av sovkorgar och dylikt att köpa men detta är inget man behöver införskaffa direkt. Om man skall åka bort är det en fördel att ta med kattens favoritkorg eller bur med  handduken eller filten otvättad kvar inuti så katten får sin trygga plats med sin egen doft.

Sist men inte minst alla dessa leksaker som finns att köpa till din katt. Det finns mycket saker som katterna tycker är kul men ofta hittar de saker hemma som är minst lika roliga att leka med, pennor, toarullar, snören, mm. Man skall inte underskatta det där enkla snöret med papperstussen i änden som katten oftast tycker är jättekul gång på gång. Tänk  på att garnnystan och andra saker som katten gärna äter upp  kan bli direkt farligt för katten, då de stoppar upp i tarmen och katten kan bli sjuk. Men glöm inte att det är jättebra att stimulera den vuxna katten till lek och rörelse!

 Utevistelse 

Katters instinkter gör att de allra flesta katter kommer att vilja gå ut om de har möjlighet till detta. De trivs med att jaga möss och insekter, utforska trädgården och klättra i träd. Har de en gång lärt sig att få gå ut är det svårt att vända dem och endast hålla dem inomhus. De vet då vad de saknar och kan lätt bli lite rastlösa inomhus. Har de däremot aldrig fått vara ute i någon större utsträckning vet de ju inte vad de går miste om och kommer då att tycka att de har bästa liv man kan önska

Har man möjlighet att låta sin katt att vistas  i en inglasad eller innätad balkong eller altan är det toppen för en liten kisse, kanske kan man investera i en sele och ett koppel och leta sig till ett grönområde för att låta dem gå. Det kräver en liten inlärningsperiod för en katt att acceptera att gå i koppel men ger du det lite tid så brukar det gå bra.

                                                                                                                     

Sjukdomar

Det finns en rad sjukdomar en katt kan råka ut för men för att vara kattägare behöver man inte kunna alla dessa. Viktigast är att hålla koll på sin katt och se hur den beter sig och om man sedan upptäcker något onormalt eller att den förändrar sitt beteende, då får man ta kontakt med sin veterinär.  En frisk katt hostar eller väser inte då den andas. Den har inte svårt för att bajsa, eller ihållande diarré. En frisk katt har inga parasiter i pälsen utan har en glansig och fin päls. Den tappar inte  vikt utan anledning och har inte kräkningar. Även en sådan sak som att katten plötsligt kissar och eller bajsar utanför lådan kan vara sjukdomsrelaterat ex. urinvägsinfektion, men kan också vara protest mot något i omgivningen.

Vid akuta sjukdomstillstånd eller olycksfall vänta inte utan tag kontakt med en veterinär eller ett djursjukhus omedelbart. Om det inträffar under kväll eller helg så finns det flera kliniker som har jouröppet.

 Försäkring, vaccination och avmaskning

Försäkring på katten är relativt billigt i förhållande vad det kan kosta dig om katten blir sjuk eller skadad.  Att inte ha råd att hjälpa sin sjuka katt är väl ingen situation vi djurägare vill hamna i. Det finns flera olika försäkringsbolag att välja mellan tex. If, Agria, Folksam, Sveland etc. Man skall förutom bolag ta ställning till vilken form av försäkring man behöver i form av veterinärförsäkring, livförsäkring och uppfödarförsäkring. För de allra flesta är det viktigaste att ha en veterinärförsäkring som hjälper till vid olyckor och sjukdomar. Då man köpt en raskatt kanske man även vill teckna en livförsäkring så att man har någon ersättning då katten tragiskt kan förolyckas. Oavsett vad man väljer är det klokt att ringa runt bland försäkringsbolagen och jämföra premier och självrisker samt vilka undantag och vilka övriga villkor som gäller. De olika bolagen har även olika krav på vad som gäller vid införsäkring tex. ID-märkning och veterinärintyg.

 Katten skall årligen till veterinären för vaccination mot kattpest och kattsnuva. I samband med den årliga vaccinationen kan man be veterinären att även kolla ev. tandsten på katten.

 Katter som går ute har ett mycket högre masktryck än de som endast är inne, men man skall ändå se till att avmaska sin katt regelbundet. En katt som har drabbats av mycket mask går ner i vikt och blir glanslös i sin päls. För en katt som går ute behöver avmaskning ske flera gånger om året. Det finns många olika sorter på avmaskning och vart och en tar olika många masksorter. Be om hjälp på apoteket med vilket preparat ni bör köpa och sedan kan ni vid nästa avmaskning ta ett annat preparat som tar andra masksorter.                                                                                               

 Sinnen:

Katten har en stor hjärna i förhållande till kroppen. Katter som stimuleras utvecklar dessutom större hjärnor. Kattens sinnen fungerar mycket bra och de har tex. ett helt annat tidsbegrepp än en hund har. En hund blir ju lika glad oavsett om man har varit borta i 10 minuter eller 5 timmar, katten däremot kommer att behandla dig olika beroende på hur länge du har lämnat den ensam.

 Hörsel hos katter är  mycket bättre än både människors och hundars. Den välutvecklade hörseln behöver katten då den ligger på lur och lyssnar för att hitta sitt byte. De lyssnar även när de sover för att kunna vakna på mindre än en sekund om något händer. Hörseln försämras redan från 5 års ålder.

 Luktsinnet hos katten är väl utvecklat. De sätter gärna sin egen doft på sina familjemedlemmar genom att stryka sig mot dem. Katter kan genom att lukta på maten, veta hur den kommer att smaka.

Synen hos katten är mycket bra, även i mörker ser katten bra, dock ser de inte färger lika bra som oss människor.

Ja det finns mycket att lära sig av dessa härliga självständiga varelser.

Katten är en härlig familjemedlem så skaffa en liten kisse om du har tid o lust, jag tror inte du kommer att ångra dig!

                                                                        Tillbaka